Borax oftewel natriumtetraboraat: ontrafeling van de feiten en fabels achter dit veelgebruikte huishoudelijke ingrediënt.

Posted on24-01-2022 by 3145

Borax oftewel natriumtetraboraat: ontrafeling van de feiten en fabels achter dit veelgebruikte huishoudelijke ingrediënt

Je hebt misschien de term wel eens horen vallen borax poeder of natriumtetraboraat. Het wordt ook wel boorzuur genoemd of dinatriumtetraboraat. 

In de natuur komt borax voor als het mineraal borax. Borax ontstaat als water en zout verdampt. Borax wordt veelal gewonnen in landen als Roemenie, Turkije en Amerika.

Borax wordt wel gebruikt bij de productie van de volgende producten;

 • Brandvertragende middelen
 • Tandproducten (Vroeger, recent niet meer vanwege dat toxisch is)
 • Glas, aardewerk en keramiek
 • Flux

Borax is slecht oplosbaar in koud water, gelieve warm water te gebruiken.

Borax oftewel natriumtetraboraat :

Borax(natriumtetraboraat) is goed oplosbaar in water,glycerol en ethanol. Borax (Natriumtetraboraat) staat bekend als E285. 

Welke toepassingen kent Borax ?

 • Flux (vloeimiddel bij solderen)
 • Droogmiddel
 • Wasversterker / wasmiddel
 • Huishoudelijk reinigingsmiddel
 • Wateronthardingsmiddel
 • Conserveermiddel (E285)
 • Roest verwijderen
 • Ontstopper

Natriumtetraboraat als Flux middel 

Borax kan gebruikt worden als vloeimiddel voor het solderen. Dit wordt ook wel flux genoemd. Borax kan op metaal sterke oxidatie voorkomen en het bevordert het uitvloeien van metaal. 

Kan ook gebruikt worden bij smeedwerk. Denk hier aan bij het wellen van staal op staal. 

Borax als Droogmiddel

Je kunt borax gebruiken als droogmiddel. Zo kun je bijvoorbeeld bloemen drogen in borax.

Gebruik hiervoor een afsluitbare emmer. Doe de bloemen die je wilt drogen in de emmer. De droogtijd loopt uiteen en verschilt per bloem. Laat de bloemen niet te lang in de emmer liggen. Door meerdere bloemen te drogen in dezelfde bak krijg je vaak een veel mooier resultaat. 

Wanneer zijn je bloemen nou droog? Voel voorzichtig aan de bladeren, wanneer deze als papier aanvoelen zijn de bloemen droog. 

Natriumtetraboraat als Wasversterker / wasmiddel

Borax kan gebruikt worden als wasversterker / wasmiddel. Het zorgt dat vlekken en geuren beter verwijderd worden. Werkt goed in combinatie met azijn (dit werkt dan als wasverzachter). Voeg hiervoor een kopje borax toe aan uw wasbeurt en u kunt een scheut azijn toevoegen.  

De borax versterkt tevens de werking van uw wasmiddel. 

Zo kun je 2 kleine eetlepels borax mengen met warm water en azijn en dit werkt als glansspoelmiddel.

Borax als huishoudelijk reinigingsmiddel

Als je 4% borax op warm water mengt, heeft het mengsel een pH van 9,4. Dit is een krachtige ontvetter daarnaast desinfecteert het en absorbeert het nare geurtjes. 

Vuile plekken op uw toilet kunt u verwijderen door citroensap te mengen met borax poeder en dit aan te brengen op de vuile vlekken. Dit laten intrekken en doortrekken. 

Je kunt je borax strooien over een vochtige spons. Zo kun je borax gebruiken als poedervormig reinigingsmiddel. Spoel de afgenomen oppervlakken goed met water. 

Borax als wateronthardingsmiddel

Borax poeder onthard het water. Wordt daarom gebruikt in waterontharders. 

Borax als conserveermiddel (E285)

Borax is een synthetisch conserveermiddel. In veel landen is het middel verboden als conserveermiddel. Kan gevaarlijk zijn bij inname. Wordt vrijwel niet gebruikt binnen levensmiddelenindustrie, wel veel gebruikt in de farmaceutische industrie. 

Borax als roest verwijderaar 

Met borax kunt u roest verwijderen op alle soorten oppervlakken. Met wat citroensap met twee eetlepels borax. Breng dit aan op de roestplekken. Laat dit circa een uur intrekken en verwijder het met een vochtige doek. 

Borax als ontstopper 

Omdat borax zure eigenschappen kent kan het mogelijk werken als een goede ontstopper. Meng een kop tot een halve kop borax met kokent water. Giet dit in de afvoer of leiding. 

Laat het een ongeveer een kwartier staan. Spoel het daarna door met warm of kokend water. 

Hoe veilig is natriumtetraboraat poeder nou eigenlijk? 

Borax poeder is neurotoxisch. Het is schadelijk voor de nieren en de lever van de mens. 

Het kan worden opgenomen via de huid en longen,daarnaast kunnen er overgevoeligheidsreacties ontstaan. Borax poeder kan de vruchtbaarheid beïnvloeden en kan een ongeboren kind schaden. (Enkel schadelijk in grote hoeveelheden, 15/20 gram orale inname zou de dood kunnen betekenen) Houdt buiten bereik van kinderen.

Vroeger werd borax poeder gebruikt in tandproducten en gorgeldranken. Toen zij erachter kwamen dat het toxisch is bij inslikking zijn deze producten uit de handel gehaald. 

In de cosmetische industrie wordt het beperkt gebruikt onder strenge voorwaarden (nog) wel toegestaan. Related products

Menu

Share

QR code

Settings

Maak een gratis account aan om verlanglijsten te gebruiken.

Aanmelden