De Veelzijdige Toepassingen van Baking Soda (Natriumbicarbonaat) - Van Schoonmaken tot in de keuken

Posted on29-09-2022 1315

De Veelzijdige Toepassingen van Bakingsoda (Natriumbicarbonaat) - Van Schoonmaken tot in de keuken

Wat is bakingsoda?

Natriumbicarbonaat , ook wel natriumwaterstofcarbonaat, dubbelkoolzure soda of bakingsoda, is een witte kristallijne stof die veel wordt gebruikt in bakpoeders als rijsmiddel ter vervanging van gist. Bakingsoda is een alternatief om op een milieuvriendelijke manier chemische schoonmaakmiddelen te kunnen gebruiken. Bakingsoda heeft een ontvettende en reinigende werking.

 

Bakingsoda kan je voor oneindig veel doeleinden gebruiken. Het is altijd handig om te weten waarvoor je het gebruikt, hoe je het gebruikt en wanneer je dit product absoluut niet moet gebruiken. In deze blog staan de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je te werk gaat met baking soda.

Klik hier voor onze 4 halen 3 betalen baking soda!

Bakingsoda is niet geschikt om te gebruiken op:

- Marmer

- Aluminium

- Delicate stoffen

- Poreuze gesteenten

 

Bij onderstaande klachten gelieve geen baking soda gebruiken. Mocht dit wel het geval zijn, raadpleeg altijd je huisarts.

 

- Als je een leverziekte hebt

- Bij hypertensie

- Bij een laag kalium

- Als je last hebt van oedeem, vochtretentie

- Tijdens de zwangerschap

Waar kan je baking soda allemaal voor gebruiken en hoe doe ik dat?

Natriumbicarbonaat In de keuken

Rijsmiddel

Baking soda is in eerste instantie bedoeld als rijsmiddel ter vervanging van gist. Door baking soda te combineren met zuur (azijn, citroensap of karnemelk) wordt het heel luchtig. Gebruik alleen baking soda als dit ook een ingrediënt is bij het bakken.

 

Het schoonmaken van keukenmaterialen

Keukenmaterialen zoals pannen, de oven, de magnetron of de koelkast kan je shoonmaken met baking soda.

 

Strooi bakingsoda op een vochtige spons. (gebruik NIET de schurende kant van de spons). Gebruik het om alle vette oppervlakken in je keuken schoon te maken. Als laatste nog even met een vochtige theedoek afnemen om eventuele baking soda resten te verwijderen. Het is belangrijk om niet té hard te schrobben met de spons.

Bakingsoda in de cosmetica

Deodorant

Je oksels gaan stinken door de bacteriën op je huid. Baking soda heeft een bacterie dodende werking en neemt ook de geur weg. Door met een wattenschijfje de baking soda op je oksels te deppen, merk je dat de geur snel zal verdwijnen.

Witte tanden

Er zijn verschillende voordelen aan het tandenpoetsen met dit product. Je tanden worden niet alleen witter, het doodt ook bacteriën en zorgt voor een frissere adem. Het is even wennen omdat het mentholvrij is, maar als je eenmaal de voordelen kent, zul je eraan wennen. Doe je natte tandenborstel in de baking soda en poets hier je tanden mee. Je zult na een paar keer poetsen met baking soda zien dat je wittere tanden krijgt.

 

Mond spoelen

Je poets niet alleen je tanden met bakingsoda, maar je kan er ook nog je mond mee spoelen. Meng één theelepel baking soda in een beker water en spoel hier je mond mee, doordat het bacteriën doodt krijg je een frissere adem.

Shampoo

Je kan zelfs je haren wassen met bakingsoda. Neem één eetlepel baking soda met een kopje water en meng dit tot een goede substantie. Doe het in je haren, net alsof je echte shampoo gebruikt en spoel het na een minuut weer uit.

 

Conditioner

Door een beetje azijn te mengen met de shampoo zoals hierboven beschreven, kan je bakingsoda ook gebruiken als conditioner. Masseer dit in de punten van je haar en spoel dit na een minuut weer uit.

 

Voetenbad

Voeg één eetlepel bakingsoda toe aan een teiltje met water en bader je voeten hier in. Het doodt de bacteriën en verwijdert nare geurtjes.

Verbrand door de zon

Meng bakingsoda met water en wrijf dit zachtjes over de verbrande huid.

 

Gezichtsscrub -en masker

Meng één eetlepel lauw water met drie eetlepels bakingsoda en scrub dit op de huid. Je zult merken dat je huid weer heerlijk zacht is.

Voor in bad

Doordat zout een zuiverende werking heeft kan je bakingsoda toevoegen bij het badwater. Je huid wordt hierdoor gezonder. Zelfs in kuuroorden wordt dit veel gebruikt. Gebruik hiervoor ongeveer 100 gram en strooi dit in bad. Dit werkt ook als je last hebt van jeuk.

 

Het ontzuren van het lichaam

Ontzuren is het actief bezig zijn met het reguleren van je eigen zuurtegraad.

Door het lichaam te ontzuren wordt je gezonder. De stroom van zuren die constant je lichaam binnendringen wordt opgeslagen en zorgt voor ophoping van zuurresten.

 

Voor het ontzuren van je lichaam meng je een beker met lauw water met een halve theelepel bakingsoda en drink dit vervolgens op. Je kan met deze methode ook het overtollig maagzuur verminderen.

Natriumwaterstofcarbonaat als vetverwijderaar

Stickers verwijderen

Meng twee eetlepels water en twee eetlepels bakingsoda en wrijf dit over de sticker. Neem dit daarna af met een vochtige doek en je zult zien dat de stickers verdwenen zijn.

 

Zilverpoets

Tijdens het schoonmaken van je huis kan het zijn dat je zilverwerk tegenkomt dat een lange tijd niet is gepoetst, denk hierbij aan bestek, schalen, sieraden etc. Door bakingsoda te gebruiken zijn je sieraden weer net zo mooi als toen je ze kocht.

Meng drie eetlepels bakingsoda en één eetlepel water en gebruik het als zilverpoets.

Dubbelkoolzure soda en Reinigen

Reinigen van je tandenborstel

Voor het reinigen van je tandenborstel meng je twee eetlepels baking soda in een beker water. Laat de tandenborstel vervolgens een nachtje staan in dit middel en je zult de volgende ochtend weer gebruik kunnen maken van een schone tandenborstel.

 

Een fris matras, knuffels, vloerbedekking etc.

Strooi in de avond, voordat je naar bed gaat bakingsoda over je matras, je knuffels, vloerbedekking en ga zo maar door. Laat dit een nacht intrekken en zuig de volgende ochtend met de stofzuiger de baking soda weer uit het stof en voilà, je hebt weer fris ruikende stoffen in je huis.

 

Badkamer schoonmaken

Dep een natte spons in de bakingsoda en maak hiermee de tegels schoon. Spoel het daarna schoon met water en je zult zien dat je weer een fris uitziende badkamer hebt. Dit kan je ook op de zelfde manier doen bij je douchegordijn.

 

Wil je voorkomen dat je afvoerputje weer verstopt zit? Voeg een half kopje bakingsoda gemengd met kokend heet water toe en spoel dit door het afvoerputje.

 

Ook bij het schoonmaken van de wc komt bakingsoda erg van pas. Zoals hierboven vermeld, kan bakingsoda extra voordelen hebben bij gebruik in combinatie met zuren. Hoe te gebruiken bij het reinigen van de wc: Strooi 1 kopje poeder en 1 kopje azijn in het toilet, laat het 15 minuten intrekken en spoel het daarna door.

 

Opgedroogde bloedvlekken verwijderen

Meng drie eetlepels bakingsoda in een emmer water en doe de kleding met de bloedvlekken er in. Laat dit even weken en was daarna de kleding zoals je dat normaal gesproken doet. Na het wassen zul je zien dat de bloedvlekken verwijderd zijn.

 

Nare geur uit kleding wassen

Heb je veel last van stinkende kleding door bijvoorbeeld zweet? Met het toevoegen van één kopje baking soda aan je wasmiddel krijg je de stinkende geur uit de kleding en worden je kleren weer stralend wit.

 

Luchtverfrisser

Heb je last van nare geurtjes in je huis? Geen paniek, door baking sode te mengen met badzout verdwijnen de nare geurtjes. Doe het middel in een decorerend schaaltje en zet dit op een plek in je huis.

 

Door een geopend pakje in je kledingkast te zetten ruikt je kledingkast weer fris!

 

Het werkt zelfs voor de kattenbak. Door een laagje baking soda in de kattenbak te strooien voordat je het kattengrit erin doet, verwijder je ook de nare geuren van de kattenbak.

Bakingsoda en Tuinbouw

Onkruidverwijderaar

Strooi de bakingsoda tussen de tegels en op paden waar het onkruid zit. Bespaar wat werk en bekijk de weersvoorspelling. Als de planten vochtig zijn, is het de beste tijd om baking soda aan te brengen.

 

Bloemen worden weer mooi

Voeg één theelepel bakingsoda toe aan het water waar de bloemen in staan en je zult binnen een no-time zien dat de bloemen weer net zo mooi zijn als toen je ze kocht.

 

Bij gladheid

In plaats van strooizout kan je bakingsoda gebruiken om de weg, stoep of oprit gladvrij te maken.

 

Fruit wassen

Strooi een beetje bakingsoda over het fruit, scrub dit zachtjes en spoel dit vervolgens af met water. 

Conlusie bakingsoda (natriumbicarbonaat)

het is duidelijk dat bakingsoda (natriumbicarbonaat) een ongelooflijk veelzijdig product is, met talloze toepassingen zowel in het huishouden als in de keuken. Of het nu gaat om het schoonmaken van oppervlakken, het verfrissen van de koelkast, het neutraliseren van geuren of het bakken van heerlijke lekkernijen, bakingsoda is een must-have ingrediënt. Het is bovendien een milieuvriendelijk alternatief voor veel chemische reinigingsmiddelen en een kosteneffectieve optie voor degenen die graag natuurlijke producten gebruiken. Dus waar wacht je nog op? Probeer de veelzijdige toepassingen van baking soda en ontdek zelf de vele voordelen die het te bieden heeft!

Related products

Menu

Share

QR code

Settings

Maak een gratis account aan om verlanglijsten te gebruiken.

Aanmelden