Baking soda Natriumbicarbonaat - Waar gebruiken we het voor?

  admin  

 (98)    (6)

  Informatieve blog artikelen over verschillende chemicaliën

Wat is baking soda?

Natriumbicarbonaat, ook wel natriumwaterstofcarbonaat, dubbelkoolzure soda of baking soda, is een witte kristallijne stof die veel wordt gebruikt in bakpoeders als rijsmiddel ter vervanging van gist .Baking soda is een alternatief om op een milieuvriendelijke manier chemische schoonmaakmiddelen te kunnen gebruiken. Baking soda heeft een ontvettende en reinigende werking.

 

Baking soda kan je voor oneindig veel doeleinden gebruiken. Het is altijd handig om te weten waarvoor je het gebruikt, hoe je het gebruikt en wanneer je dit product absoluut niet moet gebruiken. In deze blog staan de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je te werk gaat met baking soda.

Klik hier voor onze 4 halen 3 betalen baking soda!

Baking soda is niet geschikt om te gebruiken op:

- Marmer

- Aluminium

- Delicate stoffen

- Poreuze gesteenten

 

Bij onderstaande klachten gelieve geen baking soda gebruiken. Mocht dit wel het geval zijn, raadpleeg altijd je huisarts.

 

- Als je een leverziekte hebt

- Bij hypertensie

- Bij een laag kalium

- Als je last hebt van oedeem, vochtretentie

- Tijdens de zwangerschap

Waar kan je baking soda allemaal voor gebruiken en hoe doe ik dat?

In de keuken

Rijsmiddel

Baking soda is in eerste instantie bedoeld als rijsmiddel ter vervanging van gist. Door baking soda te combineren met zuur (azijn, citroensap of karnemelk) wordt het heel luchtig. Gebruik alleen baking soda als dit ook een ingrediënt is bij het bakken.

 

Het schoonmaken van keukenmaterialen

Keukenmaterialen zoals pannen, de oven, de magnetron of de koelkast kan je shoonmaken met baking soda.

 

Strooi baking soda op een vochtige spons. (gebruik NIET de schurende kant van de spons). Gebruik het om alle vette oppervlakken in je keuken schoon te maken. Als laatste nog even met een vochtige theedoek afnemen om eventuele baking soda resten te verwijderen. Het is belangrijk om niet té hard te schrobben met de spons.

Cosmetica

Deodorant

Je oksels gaan stinken door de bacteriën op je huid. Baking soda heeft een bacterie dodende werking en neemt ook de geur weg. Door met een wattenschijfje de baking soda op je oksels te deppen, merk je dat de geur snel zal verdwijnen.

Witte tanden

Er zijn verschillende voordelen aan het tandenpoetsen met dit product. Je tanden worden niet alleen witter, het doodt ook bacteriën en zorgt voor een frissere adem. Het is even wennen omdat het mentholvrij is, maar als je eenmaal de voordelen kent, zul je eraan wennen. Doe je natte tandenborstel in de baking soda en poets hier je tanden mee. Je zult na een paar keer poetsen met baking soda zien dat je wittere tanden krijgt.

 

Mond spoelen

Je poets niet alleen je tanden met baking soda, maar je kan er ook nog je mond mee spoelen. Meng één theelepel baking soda in een beker water en spoel hier je mond mee, doordat het bacteriën doodt krijg je een frissere adem.

Shampoo

Je kan zelfs je haren wassen met baking soda. Neem één eetlepel baking soda met een kopje water en meng dit tot een goede substantie. Doe het in je haren, net alsof je echte shampoo gebruikt en spoel het na een minuut weer uit.

 

Conditioner

Door een beetje azijn te mengen met de shampoo zoals hierboven beschreven, kan je baking soda ook gebruiken als conditioner. Masseer dit in de punten van je haar en spoel dit na een minuut weer uit.

 

Voetenbad

Voeg één eetlepel baking soda toe aan een teiltje met water en bader je voeten hier in. Het doodt de bacteriën en verwijdert nare geurtjes.

Verbrand door de zon

Meng baking soda met water en wrijf dit zachtjes over de verbrande huid.

 

Gezichtsscrub -en masker

Meng één eetlepel lauw water met drie eetlepels baking soda en scrub dit op de huid. Je zult merken dat je huid weer heerlijk zacht is.

Voor in bad

Doordat zout een zuiverende werking heeft kan je baking soda toevoegen bij het badwater. Je huid wordt hierdoor gezonder. Zelfs in kuuroorden wordt dit veel gebruikt. Gebruik hiervoor ongeveer 100 gram en strooi dit in bad. Dit werkt ook als je last hebt van jeuk.

 

Het ontzuren van het lichaam

Ontzuren is het actief bezig zijn met het reguleren van je eigen zuurtegraad.

Door het lichaam te ontzuren wordt je gezonder. De stroom van zuren die constant je lichaam binnendringen wordt opgeslagen en zorgt voor ophoping van zuurresten.

 

Voor het ontzuren van je lichaam meng je een beker met lauw water met een halve theelepel baking soda en drink dit vervolgens op. Je kan met deze methode ook het overtollig maagzuur verminderen.

Vetverwijderaar

Stickers verwijderen

Meng twee eetlepels water en twee eetlepels baking soda en wrijf dit over de sticker. Neem dit daarna af met een vochtige doek en je zult zien dat de stickers verdwenen zijn.

 

Zilverpoets

Tijdens het schoonmaken van je huis kan het zijn dat je zilverwerk tegenkomt dat een lange tijd niet is gepoetst, denk hierbij aan bestek, schalen, sieraden etc. Door baking soda te gebruiken zijn je sieraden weer net zo mooi als toen je ze kocht.

Meng drie eetlepels baking soda en één eetlepel water en gebruik het als zilverpoets.

Reinigen

Reinigen van je tandenborstel

Voor het reinigen van je tandenborstel meng je twee eetlepels baking soda in een beker water. Laat de tandenborstel vervolgens een nachtje staan in dit middel en je zult de volgende ochtend weer gebruik kunnen maken van een schone tandenborstel.

 

Een fris matras, knuffels, vloerbedekking etc.

Strooi in de avond, voordat je naar bed gaat baking soda over je matras, je knuffels, vloerbedekking en ga zo maar door. Laat dit een nacht intrekken en zuig de volgende ochtend met de stofzuiger de baking soda weer uit het stof en voilà, je hebt weer fris ruikende stoffen in je huis.

 

Badkamer schoonmaken

Dep een natte spons in de baking soda en maak hiermee de tegels schoon. Spoel het daarna schoon met water en je zult zien dat je weer een fris uitziende badkamer hebt. Dit kan je ook op de zelfde manier doen bij je douchegordijn.

 

Wil je voorkomen dat je afvoerputje weer verstopt zit? Voeg een half kopje baking soda gemengd met kokend heet water toe en spoel dit door het afvoerputje.

 

Ook bij het schoonmaken van de wc komt baking soda erg van pas. Zoals hierboven vermeld, kan baking soda extra voordelen hebben bij gebruik in combinatie met zuren. Hoe te gebruiken bij het reinigen van de wc: Strooi 1 kopje poeder en 1 kopje azijn in het toilet, laat het 15 minuten intrekken en spoel het daarna door.

 

Opgedroogde bloedvlekken verwijderen

Meng drie eetlepels baking soda in een emmer water en doe de kleding met de bloedvlekken er in. Laat dit even weken en was daarna de kleding zoals je dat normaal gesproken doet. Na het wassen zul je zien dat de bloedvlekken verwijderd zijn.

 

Nare geur uit kleding wassen

Heb je veel last van stinkende kleding door bijvoorbeeld zweet? Met het toevoegen van één kopje baking soda aan je wasmiddel krijg je de stinkende geur uit de kleding en worden je kleren weer stralend wit.

 

Luchtverfrisser

Heb je last van nare geurtjes in je huis? Geen paniek, door baking sode te mengen met badzout verdwijnen de nare geurtjes. Doe het middel in een decorerend schaaltje en zet dit op een plek in je huis.

 

Door een geopend pakje in je kledingkast te zetten ruikt je kledingkast weer fris!

 

Het werkt zelfs voor de kattenbak. Door een laagje baking soda in de kattenbak te strooien voordat je het kattengrit erin doet, verwijder je ook de nare geuren van de kattenbak.

Tuinbouw

Onkruidverwijderaar

Strooi de baking soda tussen de tegels en op paden waar het onkruid zit. Bespaar wat werk en bekijk de weersvoorspelling. Als de planten vochtig zijn, is het de beste tijd om baking soda aan te brengen.

 

Bloemen worden weer mooi

Voeg één theelepel baking soda toe aan het water waar de bloemen in staan en je zult binnen een no-time zien dat de bloemen weer net zo mooi zijn als toen je ze kocht.

 

Bij gladheid

In plaats van strooizout kan je baking soda gebruiken om de weg, stoep of oprit gladvrij te maken.

 

Fruit wassen

Strooi een beetje baking soda over het fruit, scrub dit zachtjes en spoel dit vervolgens af met water. 

 (98)    (6)