Ontweringswater: Hoe maak ik dit met oxaalzuur? - Handige How to

Posted on07-08-2023 860

Ontweringswater: Hoe maak ik dit met oxaalzuur? - Handige How to

Ontweringswater is een bijzonder goedje om hout te ontgrijzen en weer terug te brengen naar zijn oorspronkelijke kleur. Met oxaalzuur kan je heel eenvoudig zelf ontweringswater maken waarmee je diverse soorten hout kan behandelen. In deze handige how-to leer je hoe je dit doet.

Wat is ontweringswater precies? 

Ontweringswater, ook bekend als verfverwijderaar of hout bleekmiddel, is een chemisch product dat gebruikt wordt om oppervlakken, met name hout, te ontdoen van verf, lak of andere coatings. Het hoofdbestanddeel van ontweringswater is oxaalzuur, een organisch zuur dat bekend staat om zijn reinigende en blekende eigenschappen.

Hier zijn enkele interessante feiten over ontweringswater en waarom het vaak wordt gebruikt:

 1. Effectieve verfverwijdering: Het oxaalzuur in ontweringswater reageert met de pigmenten en bindmiddelen in de verf, waardoor de verf oplost of loskomt van het oppervlak. Dit maakt het een zeer effectieve manier om verf te verwijderen, vooral op houten oppervlakken.

 2. Veilig voor hout: In tegenstelling tot sommige andere agressieve oplosmiddelen, is ontweringswater relatief veilig voor hout. Oxaalzuur tast het hout niet aan en kan indien nodig in meerdere lagen worden aangebracht zonder schade toe te brengen aan het oppervlak.

 3. Bleken van hout: Naast het verwijderen van verf, kan ontweringswater ook worden gebruikt om houten oppervlakken op te frissen en te bleken. Het oxaalzuur in het product kan donkere vlekken en verkleuringen in het hout verminderen, waardoor het er weer helder en nieuw uitziet.

 4. Toepassingsmethoden: Ontweringswater kan worden toegepast met behulp van een kwast, spons of doek. Het is belangrijk om beschermende handschoenen en veiligheidsbril te dragen bij het werken met dit product, aangezien oxaalzuur irriterend kan zijn voor de huid en ogen.

 5. Voorbereiding en nabehandeling: Alvorens ontweringswater aan te brengen, is het raadzaam om het hout grondig te reinigen en eventuele losse en vuile deeltjes te verwijderen. Na het verwijderen van de verf met ontweringswater, is het belangrijk om het hout goed na te spoelen met water om alle resten van het product te verwijderen. Daarna kan het hout worden geschuurd en afgewerkt volgens de gewenste methode.

Kortom, ontweringswater op basis van oxaalzuur is een krachtig product voor het verwijderen van verf en het bleken van hout. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en de instructies op de verpakking te volgen, kan het effectief worden gebruikt om oppervlakken nieuw leven in te blazen.Wat is oxaalzuur nou precies?

Oxaalzuur, ook bekend als ethanediol acid, is een organische verbinding met de chemische formule C2H2O4. Het is een witte kristallijne vaste stof die van nature voorkomt in verschillende planten en voedingsmiddelen, zoals rabarber, spinazie en bietenbladeren. Oxaalzuur kan ook worden geproduceerd door chemische processen.

Eigenschappen en toepassingen

Oxaalzuur heeft verschillende interessante eigenschappen en toepassingen, zowel in de voedingsindustrie als in andere sectoren:

 • Ontkalkingsmiddel: Oxaalzuur wordt vaak gebruikt als een effectief ontkalkingsmiddel vanwege zijn vermogen om calciumafzettingen, zoals kalkaanslag, op te lossen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om koffiezetapparaten, waterkokers en andere apparaten te reinigen.

 • Metaalreiniging: Door zijn corrosieve eigenschappen kan oxaalzuur ook worden gebruikt voor het reinigen van metalen oppervlakken, zoals roestvrij staal. Het verwijdert roest- en verfschilfers effectief.

 • Fotografie: In de fotografie wordt oxaalzuur gebruikt als een bleekmiddel om negatieven te bleken en ongewenste kleuring te verminderen.

 • Voedingsmiddelen: Hoewel oxaalzuur van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt, moet het in grote hoeveelheden met voorzichtigheid worden geconsumeerd vanwege mogelijke bijwerkingen. Oxaalzuur kan namelijk binden aan calcium in het lichaam en de vorming van nierstenen bevorderen.Hoe maak ik ontweringswater met oxaalzuur?

Benodigdheden

Voor het maken van ontweringswater met oxaalzuur heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Oxaalzuur: verkrijgbaar bij bouwmarkten, drogisterijen of online.

 • Water: zowel heet water als koud water.

 • Emmer: om het mengsel in te roeren en te bewaren.

 • Handschoenen: om je handen te beschermen tijdens het werken met oxaalzuur.

 • Bescherming voor ogen en mond: draag een veiligheidsbril en mondmasker om jezelf te beschermen tegen spatten en dampen.

 • Roerstok: om het mengsel goed te kunnen mengen.

Stappenplan

Volg deze stappen om zelf ontweringswater te maken met oxaalzuur:

 1. Veiligheid voorop: voordat je begint, zorg ervoor dat je de juiste bescherming draagt. Doe een veiligheidsbril op en draag een mondmasker om je ogen en luchtwegen te beschermen tegen het oxaalzuur.

 2. Voeg oxaalzuur toe: meet 150 gram oxaalzuur af en voeg dit toe aan 1 liter heet water. Zorg ervoor dat het oxaalzuur volledig oplost in het hete water.

 3. Mengen: roer het mengsel gedurende 5 minuten goed door elkaar met een roerstok. Zorg ervoor dat het oxaalzuur volledig vermengd is met het water.

 4. Emmer vullen: giet het mengsel voorzichtig in een emmer. Zorg ervoor dat de emmer groot genoeg is voor de hoeveelheid hout dat je wilt ontgrijzen.

 5. Koud water toevoegen: voeg 3 liter koud water toe aan de emmer met het oxaalzuur mengsel. Roer opnieuw gedurende 5 minuten om alles goed te mengen.

 6. Testen: voordat je het ontweringswater op een groot oppervlak gebruikt, is het verstandig om het eerst te testen op een klein stukje hout. Hiermee kun je controleren of het gewenste resultaat wordt bereikt en om te zien hoe het hout reageert op het ontweringswater.

Tips

Hier zijn nog wat extra tips om je te helpen bij het maken en gebruiken van ontweringswater met oxaalzuur:

 • Oxaalzuur is een krachtige stof, dus draag altijd handschoenen bij het werken met oxaalzuur.

 • Werk bij voorkeur buiten of in een goed geventileerde ruimte om de dampen van het oxaalzuur te vermijden.

 • Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften en waarschuwingen op de verpakking van het oxaalzuur.

 • Volg de instructies op de verpakking van het oxaalzuur voor de juiste dosering en verdunning.

 • Na gebruik kun je het overgebleven ontweringswater bewaren in een afgesloten emmer of fles voor toekomstig gebruik. Label de container duidelijk en bewaar het buiten bereik van kinderen.

Met deze handige how-to en tips kan je zelf ontweringswater maken met oxaalzuur en je houten oppervlakken weer laten stralen in hun oorspronkelijke kleur. Veel succes met je project!

Related products
€ 10,99 (incl. btw)
HoeveelheidKortingEenheid prijs
2 10% € 9,89
4 15% € 9,34
Oxaalzuur kopen ? Oxaalzuur kristallen zijn een krachtig reinigingsmiddel met een zuiverheid van 99,5% en van technische kwaliteit. Ze zijn speciaal ontworpen voor industriële toepassingen zoals het ontweren van hout...
Related articles

Menu

Share

QR code

Settings

Maak een gratis account aan om verlanglijsten te gebruiken.

Aanmelden