Kaliumjodide het bestandsdeel van jodium tabletten. Vanwaar de explosieve vraag?

Posted on03-05-2022 898

Kaliumjodide het bestandsdeel van jodium tabletten. Vanwaar de explosieve vraag?

Kaliumjodide ook wel potide genoemd. De verkoop van kaliumjodide is de afgelopen maanden explosief gestegen. Dit heeft te maken met de nucleaire dreigingen vanuit Rusland. Jodiumtabletten kunnen gebruikt worden als er radioactieve straling in de lucht is.

Jodiumtabletten bevatten het bestanddeel kaliumjodide, het is de actieve stof in de tabletten.

Waarom wordt dit geneesmiddel gebruikt bij een kernongeval en wat is het verschil met een voedingssupplement Jodium? 

Jodiumtabletten bij een kernongeval? 

Radioactieve stoffen komen vrij bij een kernongeval, deze stoffen verspreiden zich via de lucht. Een van deze stoffen heet radioactief jodium, deze stof kan door inademing in het lichaam komen en wordt door de schildklier opgenomen. Op de lange termijn veroorzaakt dit schildklier kanker bij mens en dier. 

Kort voor het vrijkomen van radioactief straling wordt geadviseerd jodiumtabletten in te nemen. De schildklier raakt verzadigd met ongevaarlijk (stabiel) jodium. Nu neemt de schildklier minder radioactief jodium op waardoor de kans op gezondheidsrisico’s minder wordt. 

Neem jodiumtabletten alleen op advies van de overheid

Jodiumtabletten bevatten een hoge hoeveelheid kaliumjodide. Het is alleen nodig deze tabletten in te nemen als er radioactief jodium vrijkomt bij een kernramp of kernongeval. 

Jodiumtabletten werken het best als je deze maximaal 6 uur voor een kernramp of kernongeval innneemd. De overheid laat dit weten middels een NL-alert op je mobiel, de website www.crisis.nl of via een calimiteitenzender van de radio of televisie omroepen. 

Het is goed om te weten dat jodiumtabletten alleen bescherming bieden tegen het binnenkrijgen van radioactief jodium. De jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die vrijkomen bij een kernramp of kernongeval. 

Verschil voedingssupplement jodium of geneesmiddel jodium. 

Het verschil zit hem in de hoeveelheid kaliumjodide. Zo bevat een voedingssupplement kleine hoeveelheden kaliumjodide. Het geneesmiddel bevat 65 milligram kaliumjodide. 

Het voedingssupplement bevat ongeveer 400 keer minder kaliumjodide dan het geneesmiddel. Voedingssupplement bevat maximaal 150 microgram aan kaliumjodide. 

Meer weten? Bekijk de website van de rijksoverheid. 

Leave a Comment
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Menu

Share

QR code

Settings

Maak een gratis account aan om verlanglijsten te gebruiken.

Aanmelden