Waterstofperoxide oftewel hydrogen peroxide: Een Krachtig Geheim Wapen voor Tuinbouwsucces!

Posted on28-09-2022 6593

Waterstofperoxide oftwel hydrogen peroxide: Een Krachtig Geheim Wapen voor Tuinbouwsucces!

Wist je dat waterstofperoxide, ook wel bekend als hydrogen peroxide of zuurstofwater, niet alleen handig is voor medische doeleinden, maar ook een waardevol hulpmiddel kan zijn bij tuinieren? Deze krachtige stof kan op verschillende manieren bijdragen aan elke groeifase van je planten. Met zijn vermogen om micro-organismen te doden en zuurstof te produceren, biedt waterstofperoxide meerdere voordelen die je tuin ten goede kunnen komen. Van het ontsmetten van gereedschappen en zaden tot het stimuleren van de groei van je planten en het afweren van ongedierte, de mogelijkheden zijn eindeloos! Ontdek de veelzijdigheid van waterstofperoxide en ontdek hoe het jou kan helpen om een gezonde en bloeiende tuin te creëren.

Ontsmetten met waterstofperoxide

-          Het ontsmetten van hulpmiddelen en potten

Gebruik voor het schoonmaken van hulpmiddelen en potten waterstofperoxide foodgrade 6% of 9%. Spuit of veeg het middel op de potten of hulpmiddelen. Je kunt de hulpmiddelen ook laten dompelen in de waterstofperoxide. Doordat je de hulpmiddelen hebt ontsmet is de kans op besmetting van andere pathogenen en planten kleiner.

 

-          Het ontsmetten van zaadjes.

Gebruik voor het ontsmetten van zaadjes waterstofperoxide 3%, dit verwarm je op een temperatuur van 60 graden. Laat de zaadjes ongeveer vijf minuten weken in dit middel. Spoel hierna de zaadjes af onder de kraan, Zo kun je besmetting met door voedselovergedragen ziekten, veroorzaakt door salmonella, E.coli en Listeria voorkomen.

 

-          Het ontsmetten van hydroponisch water

Hydroponisch kweken is kweken op water, zonder dat je hierbij zand gebruikt. Deze planten worden vaak aangetast door wortelrot, een tekort aan zuurstof of door bacteriën. Gebruik voor het ontsmetten van hydroponisch water 2,5 theelepels waterstofperoxide per liter. Doe de waterstofperoxide bij het hydroponisch water. De zuurtsofcirculatie wordt hierdoor gestimuleerd, het doodt schimmels en bacteriën en het voorkomt wortelrot.

 

-          Ontsmet je groeimedium

Gebruik voor het ontsmetten van je groeimedium waterstofperoxide 3% of 6%. Laat het medium een nacht weken in de waterstofperoxide. Om te zorgen dat het medium volledig in aanraking komt met de waterstofperoxide kan je één of twee keer het mengsel draaien. Hierdoor worden schimmels, meeldauw,  bacteriën en wormen en hun eitjes gedood.  

 

Plantgroei stimuleren met hydrogen peroxide

 

-          Het bemesten van de planten met waterstofperoxide

Per vier liter water gebruik je twee theelepels waterstofperoxide om de planten te bemesten. Je kunt het mengsel gieten of spuiten op je potplanten en tuin. Doe dit ongeveer om de drie tot vijf dagen. Door de waterstofperoxide op de planten te spuiten of gieten houdt je de aarde gezond, kunnen de wortels beter ademen en voorzie je de planten van onmisbare voedingsstoffen.

 

-          Zorgen dat de zaadjes sneller ontkiemen

Wanneer je de zaadjes hebt ontsmet en het in het groeimedium hebt geplant, zijn de zaadjes klaar om te worden ontkiemt. Gebruik waterstofperoxide 3%, voeg dit toe aan de aarde terwijl je de zaadjes plant. De zaadjes kunnen sneller ontkiemen door de extra zuurstof , hierdoor krijg je gezondere planten. De kans dat er een bacteriële -of schimmelinfectie ontstaat is een stuk kleiner.

 

 

-          Het stimuleren van de wortelgroei

Gebruik waterstofperoxide 3%. Meng vier liter water met 500ml waterstofperoxide. Zorg dat de hele plant vocht krijgt en dat de wortels kletsnat worden. Dit kan je één keer in de week doen. Doordat de wortels worden blootgesteld aan zuurstof groeien ze sneller.

 

Ongedierte afweren met zuurstofwater

 

-          Het bestrijden van insecten

Voor het bestrijden van insecten op planten met waterstofperoxide gebruik je een eetlepel waterstofperoxide, dit meng je met 250ml water. Spuit dit op de planten. Dit kan het aantal insecten in de tuin sterk verminderen. Het kan ook de eieren en larven van schadelijke insecten zoals motten doden.

 

-          Het doden van onkruid

Gebruik voor het doden van onkruid waterstofperoxide 12%. Giet de waterstofperoxide op het onkruid dat tussen tegels, stenen en het beton groeit. Doe dit in de vroege ochtend of in de avond als er geen zon meer schijnt. Hierdoor voorkom je dat het mengsel afgebroken wordt door het zonlicht. Laat de waterstofperoxide even intrekken, de waterstofperoxide verbrand nu het onkruid. Trek hierna de onkruid uit de grond. Deze methode helpt ook om nieuw onkruid te voorkomen. Deze methode kan niet gebruikt worden op plantenbedden of onkruid wat in aanraking komt met planten. Je dood hiermee niet alleen het onkruid , maar ook de plant zelf.

 

Het is verstandig om handschoenen te gebruiken of om de huid direct af te spoelen met water, mocht dit in contact gekomen zijn met de waterstofperoxide.

 

Schimmels en waterstofperoxide ofwel hydrogen peroxide

-          Het behandelen van een schimmelinfectie

Gebruik voor het behandelen van een schimmelinfectie waterstofperoxide 3% met water. Doe vier eetlepels waterstofperoxide en water in de verstuiver. Spuit dit middel op de wortels en de bladeren van de planten. Door chemische brandwonden op het plantenweefsel te voorkomen, kan je het middel eerst op een kleine plek spuiten voordat je een grote hoeveelheid op een groot oppervlak spuit. Je bestrijdt hiermee o.a. roetschimmel en meeldauw.

 

 

-          Het bestrijden van bacterierot

Voor het bestrijden van bacterierot spuit of giet je waterstofperoxide gemengd met water, op de planten. Zorg dat de planten kletsnat zijn zodat het stilstaande, dode water wegspoelt en vervangen word door zuurstofrijk en vers water. Dit kan helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties, zoals wortelrot, die fruit, bloemknoppen, bollen en knollen aantasten. Je kan de bollen en knollen, voordat je ze plant in dit mengsel dompelen. Zo voorkom je bacteriële infecties.

 

Waterstofperoxide is een milieuvriendelijker alternatief in het gebruik dan andere bleekmiddelen, zoals chloor. Bij het toepassen ervan komen er geen schadelijke stoffen of gassen vrij, omdat het uiteenvalt in water en zuurstof.

Waterstofperoxide zou daarom ook veilig gebruikt kunnen worden bij recirculatie van water in de glastuinbouw, er blijven er geen (chloor)reststoffen achter.

Conclusie:

Waterstofperoxide, ook bekend als hydrogen peroxide of zuurstofwater, heeft bewezen een waardevol hulpmiddel te zijn binnen de tuinbouw. Met zijn vermogen om micro-organismen te doden en zuurstof te produceren, biedt deze krachtige stof talloze voordelen voor tuinliefhebbers. Door het ontsmetten van gereedschappen en zaadjes, het stimuleren van plantengroei en het weren van ongedierte, kan waterstofperoxide je helpen om een gezonde en bloeiende tuin te creëren. Ga aan de slag en ontdek zelf de vele toepassingen van waterstofperoxide binnen jouw tuin - het geheim voor tuinbouwsucces!

Related products
€ 7,74 (incl. btw)
HoeveelheidKortingEenheid prijs
2 10% € 6,97
4 20% € 6,20
Waterstofperoxide 12% of ook wel hydrogen peroxide is een Effectief, milieuvriendelijk en veelzijdig. Deze anorganische verbinding van zuurstof en water is het perfecte reinigingsmiddel. Dit milieuvriendelijke product...
€ 6,29 (incl. btw)
HoeveelheidKortingEenheid prijs
2 10% € 5,66
4 20% € 5,03
Waterstofperoxide 3% of ook wel hydrogen peroxide is een Effectief, milieuvriendelijk en veelzijdig. Deze anorganische verbinding van zuurstof en water is het perfecte reinigingsmiddel. Dit milieuvriendelijke product...
€ 7,99 (incl. btw)
Waterstofperoxide foodgrade 3% of ook wel hydrogen peroxide is een Effectief, milieuvriendelijk en veelzijdig. Deze hydrogen peroxide is van foodgrade kwaliteit, en kan dus gebruikt worden in de voedselverwerking...
€ 8,99 (incl. btw)
Waterstofperoxide foodgrade 12% of ook wel hydrogen peroxide is een Effectief, milieuvriendelijk en veelzijdig. Deze hydrogen peroxide is van foodgrade kwaliteit, en kan dus gebruikt worden in de voedselverwerking...

Menu

Share

QR code

Settings

Maak een gratis account aan om verlanglijsten te gebruiken.

Aanmelden