Ontvetten! Hoe werkt dat nou precies en welke middelen zou ik daarvoor kunnen gebruiken? - Online Chemicaliën NL

Ontvetten! Hoe werkt dat nou precies en welke middelen zou ik daarvoor kunnen gebruiken?

De ultieme gids voor ontvetten: tips, trucs en aanbevolen middelen

Voor veel klussen in huis of buitenshuis zul je moeten ontvetten. Het is handig om te weten welke middelen je daarvoor zou kunnen gebruiken. In deze blog ga ik dieper in op het onderwerp ontvetten. 

 

Voor welke klussen ontvet ik nou eigenlijk?

-Schilderen

-Spuiten (verf)-Kitten 

-Lijmwerkzaamheden

-Kook apparatuur (fornuizen, kookplaten, bakplaten)

-Pannen / frituurpan

-Solderingen

-Reiniging van Auto/motor/brommer blokken

-Glaswerk ontvetten

 

Waarom is ontvetten nou zo belangrijk voor schilder of spuitwerk?

Alvorens u begint aan een schilder of spuitklus is het erg belangrijk om het materiaal eerst goed te ontvetten. Dit is noodzakelijk omdat anders de verf niet goed zal hechten. 

 

Belangrijk is dat u eerst gaat ontvetten voordat u gaat schuren. Dit doe je omdat je anders vet en vuil in het materiaal kan schuren en of verspreiden op de ondergrond. Wil je helemaal safe gaan ontvet je nogmaals na het schuren. 

 

Er bestaat dan een grote kans dat de verf gaat afbladeren. 

Daarnaast haalt u door het ontvetten ook andere vuiltjes van de oppervlakken.

Welke middelen kan ik gebruiken voor het ontvetten?

Ammonniak

Veel Gebruikt voor ontvetten van kozijnen,muren en of deuren. Wordt met water aangemengd.Kan sommige houtsoorten laten verkleuren hou daar rekening mee. 

 

Isopropanol / IPA / Propanol-2

Goed middel om te gebruiken voor spuit klussen. Ook veel gebruikt voor het ontvetten van printplaten. Dit middel wordt veel gebruikt omdat het snel verdampt en weinig tot geen residu achterlaat. 

 

Universol

Alternatief middel voor ammoniak. Het middel stinkt niet en reinigt volgens reviews beter dan ammoniak. Universol is biologisch afbreekbaar en het middel schuimt niet. Universol is geconcentreerd mogelijk heb je aan 1 liter voldoende om het houtwerk van een woning te reinigen. Je kunt na het schoonmaken met universol direct schilderen. 

 

Ethylalcohol

Ethylalcohol kun je vergelijken met isopropanol/IPA/Propanol-2. Het zijn beide goede ontvetters die weinig tot geen residu achterlaten. Alcohol is makkelijk oplosbaar in water. Hierdoor kun je het goed mengen naar toepassing. Verschil tussen isopropanol en ethylalcohol is dat isopropanol is synthetisch en ethylalcohol/ethanol niet. 

 

Thinner

Eerder een veelgebruikt middel voor het ontvetten. Wordt meestal gebruikt om verf mee te verdunnen. Thinner is een sterk middel en is erg slecht voor de gezondheid. Het middel is corrosief, licht bijtend daardoor niet een perfect middel voor het ontvetten. 

 

Wasbenzine

Wasbenzine wordt veelal gebruikt voor verfvlekken en of vetvlekken te reinigen. Daarnaast kun je het gebruiken als stickerverwijderaar. 

 

Terpentine

Terpentine is een vet middel daarom is het niet verstandig terpentine te gebruiken om te ontvetten. Terpentine wordt wel veel gebruikt als oplosmiddel of verfverdunner.

 

Spiritus

Spiritus is een goede ontvetter voor ramen en of glaswerk. Daarnaast ook veel gebruikt om RVS te ontvetten. 

 

NatriumHyrdoxide / Caustic Soda 

Caustic soda is veel gebruikt middel in de keuken voor gootstenen, tegels, muren, vloeren en deuren. 

 

Conclusie ontvetten

Samenvattend is het ontvetten van oppervlakken een essentiële stap om een schone en gezonde omgeving te behouden. Het proces van ontvetten kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van het type oppervlak en het type vet dat moet worden verwijderd. Er zijn verschillende middelen beschikbaar voor ontvetten, zoals ontvettingsmiddelen, ammoniak, baking soda en azijn. Kies het juiste middel op basis van het type vet en het oppervlak waarop het moet worden aangebracht. Door de juiste middelen en technieken te gebruiken, kun je jouw huishouden, werkplek of andere omgeving hygiënisch en gezond houden. Blijf veilig en volg de juiste stappen bij het ontvetten van oppervlakken.

Terug naar blog